Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

2 sierpnia 2016

Zapiekanka z cukinii i sos pieczarkowy





1300 g cukinii
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 jajek
120 g sera żółtego
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
oregano
bazylia
2 łyżki oliwy

na sos
200 g pieczarek
1 cebula
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
śmietanka 22% ok 300 ml



Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i mieszamy, odstawiamy na ok 15 min, a potem przekładamy na sito i tak pozostawiamy na ok godzinę.
Przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy jajka, oliwę, starty ser (100 g) , drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawy do smaku. Mieszamy dokładnie i przekładamy do formy wyłożonej papierem i posypujemy resztą sera. Pieczemy ok 40 min w temp 200 st.

Przygotowujemy sos
Pieczarki drobno kroimy i przysmażamy razem z cebulą w rondelku, następnie dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku sos.










30 komentarzy:

  1. Dzięki Renia za ten wpis! Zapiekanka wygląda świetnie, chyba sobie ją jutro sam przygotuję, ciekawe czy wyjdzie mi jak Tobie. Może masz jakieś sekretne rady? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie sekrety zawsze ujawniam podczas pisania przepisu :) polecam

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. nie ma mąki .. jest ser i jajka to one wszystko załatwiły ..

      Usuń
  3. Zapisałam przepis,brzmi świetnie,ciekawe,jak smakuje:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście następnym razem dodam mniej cebuli... ale jak kto lubi .. mnie pasuje bardziej czosnek

      Usuń
  4. W którym mmomencie do cukinii dodaje się oliwę ? To wszystko się po prostu miesza razem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko sie miesza razem , nie ma znaczenia kolejność dodawania.
      Nie należy tylko zbyt długo przetrzymywać gotowego ciasta , najlepiej piekarnik włączyć wcześniej.

      Usuń
  5. Śmietana 22% -gdzie kupić ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierwszy raz słyszę o śmietanie 22 ... 12 18 30 36 ale 22 ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wierzę ... znów spotykam się z takim zdziwieniem.. śmietana 22% naprawdę istnieje na rynku, wychodzi z wielu mleczarni w Polsce https://zapodaj.net/e0c0ae807b436.png.html

      Usuń
    2. Oczywiście że śmietana 22 %jest dostępna

      Usuń
    3. jest w sklepach, ale można zastąpić 18% ;)

      Usuń
  8. A można śmietanę zastąpić jogurtem greckim?

    OdpowiedzUsuń
  9. Drugi raz bym nie zrobiła. Smak nijaki. Nikt nie chcial jesc i poszlo do kosza☹️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sekret tkwi w doprawieniu potrawy "do smaku". Kazdy z nas lubi inny poziom soli, pieprzu czy cukru. :) Dlatego nie podałam konkretnej ilosci soli czy pieprzu. ;) Mniej doprawioną zapiekanke, której z jakiegos powodu nie udalo sie sie smakiem dopasować można "uratowac" mocniej doprawionym sosem. Powodzenia!:)

      Usuń
  10. Ja zamiast śmietany dodaję zawsze jogurt i jest ok....

    OdpowiedzUsuń
  11. Świeeetne :) Mi bardzo smakuje

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam, małe pytanie, jak duża forma do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pysznie. Lubię cukinię więc zrobię. Mam tylko pytanie o wielkość formy. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie ma szczególnego znaczenia. Ja robię w różnych zależnie od tego czy chcę gruby placek czy cienki ;P

      Usuń
  14. Cukinie obierać czy nie ?

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepis super ,podobnie z tej masy robię pasztet +grysik +sporo natki pietruszki ,selera i kopru-przepychota, dziękuję i pozdrawiam😊

    OdpowiedzUsuń
  16. Jajka surowe czy gotowane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowane? a skąd ten pomysł? gdyby były gotowane to napisałabym ze jajka obrać i pokroić albo zetrzeć albo posiekać :P a tu nic takiego nie ma :P wiec oczywiście ze surowe .

      Usuń
  17. Cukinię obrać czy nie

    OdpowiedzUsuń
  18. Danie jest super smakuje rewelacja i podziwiam panią Renatę że ma tyle sił na odpisywanie

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...