1300 g cukinii
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 jajek
120 g sera żółtego
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
oregano
bazylia
2 łyżki oliwy
na sos
200 g pieczarek
1 cebula
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
śmietanka 22% ok 300 ml
Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i mieszamy, odstawiamy na ok 15 min, a potem przekładamy na sito i tak pozostawiamy na ok godzinę.
Przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy jajka, oliwę, starty ser (100 g) , drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawy do smaku. Mieszamy dokładnie i przekładamy do formy wyłożonej papierem i posypujemy resztą sera. Pieczemy ok 40 min w temp 200 st.
Przygotowujemy sos
Pieczarki drobno kroimy i przysmażamy razem z cebulą w rondelku, następnie dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku sos.
Dzięki Renia za ten wpis! Zapiekanka wygląda świetnie, chyba sobie ją jutro sam przygotuję, ciekawe czy wyjdzie mi jak Tobie. Może masz jakieś sekretne rady? :)
OdpowiedzUsuńWszystkie sekrety zawsze ujawniam podczas pisania przepisu :) polecam
UsuńNie ma ani grama mąki?
OdpowiedzUsuńnie ma mąki .. jest ser i jajka to one wszystko załatwiły ..
UsuńZapisałam przepis,brzmi świetnie,ciekawe,jak smakuje:)))
OdpowiedzUsuńOsobiście następnym razem dodam mniej cebuli... ale jak kto lubi .. mnie pasuje bardziej czosnek
UsuńW którym mmomencie do cukinii dodaje się oliwę ? To wszystko się po prostu miesza razem?
OdpowiedzUsuńWszystko sie miesza razem , nie ma znaczenia kolejność dodawania.
UsuńNie należy tylko zbyt długo przetrzymywać gotowego ciasta , najlepiej piekarnik włączyć wcześniej.
Śmietana 22% -gdzie kupić ?
OdpowiedzUsuńSklep spożywczy ... dział z nabiałem ...
UsuńFajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o śmietanie 22 ... 12 18 30 36 ale 22 ..
OdpowiedzUsuńNie wierzę ... znów spotykam się z takim zdziwieniem.. śmietana 22% naprawdę istnieje na rynku, wychodzi z wielu mleczarni w Polsce https://zapodaj.net/e0c0ae807b436.png.html
UsuńOczywiście że śmietana 22 %jest dostępna
Usuńjest w sklepach, ale można zastąpić 18% ;)
UsuńA można śmietanę zastąpić jogurtem greckim?
OdpowiedzUsuńDrugi raz bym nie zrobiła. Smak nijaki. Nikt nie chcial jesc i poszlo do kosza☹️
OdpowiedzUsuńSekret tkwi w doprawieniu potrawy "do smaku". Kazdy z nas lubi inny poziom soli, pieprzu czy cukru. :) Dlatego nie podałam konkretnej ilosci soli czy pieprzu. ;) Mniej doprawioną zapiekanke, której z jakiegos powodu nie udalo sie sie smakiem dopasować można "uratowac" mocniej doprawionym sosem. Powodzenia!:)
UsuńJa zamiast śmietany dodaję zawsze jogurt i jest ok....
OdpowiedzUsuńŚwieeetne :) Mi bardzo smakuje
OdpowiedzUsuńWitam, małe pytanie, jak duża forma do pieczenia
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Lubię cukinię więc zrobię. Mam tylko pytanie o wielkość formy. Dzięki.
OdpowiedzUsuńTo nie ma szczególnego znaczenia. Ja robię w różnych zależnie od tego czy chcę gruby placek czy cienki ;P
UsuńCukinie obierać czy nie ?
OdpowiedzUsuńPrzepis super ,podobnie z tej masy robię pasztet +grysik +sporo natki pietruszki ,selera i kopru-przepychota, dziękuję i pozdrawiam😊
OdpowiedzUsuńJajka surowe czy gotowane?
OdpowiedzUsuńGotowane? a skąd ten pomysł? gdyby były gotowane to napisałabym ze jajka obrać i pokroić albo zetrzeć albo posiekać :P a tu nic takiego nie ma :P wiec oczywiście ze surowe .
UsuńCukinię obrać czy nie
OdpowiedzUsuńNie trzeba młodej cukini obierać.
UsuńDanie jest super smakuje rewelacja i podziwiam panią Renatę że ma tyle sił na odpisywanie
OdpowiedzUsuń