Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

17 kwietnia 2017

Mazurek z liczi i polewą czekoladową




ciasto kruche
1,5 szkl mąki
0,5 szkl cukru
125 g masła
2 żółtka
szczypta soli

nadzienie
0,5 szkl cukru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
60 g masła
100g liczi moczonych w alkoholu

Z podanych składników zagniatamy ciasto, połowę wykładamy na dno okrągłej formy (np do tarty)
z reszty formujemy dekorację (dowolną)  i obkładamy dookoła. Pieczemy w temp 180 st przez ok 20 min.
Studzimy.

Na cieście układamy owoce liczi osączone z alkoholu.
Cukier i wodę gotujemy ok 5-7 min, dodajemy masło i kakao, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia, ucieramy do uzyskania gładkiej polewy, mieszamy i szybko wykładamy na ciasto. Mazurek dekorujemy kolorowymi maczkami.





1 komentarz:

  1. tak porywa wyglądem że aż szkoda jeść :) Podziwiam bo na pewno zrobienie takiego cuda zajęło pół dnia :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...