garść suszonych śliwek
sól
pieprz
oregano
suszone pomidory
pieprz ziołowy
ok 800 g kiszonej kapusty
1 puszka ananasa
ziele angielskie
listek laurowy
zioła prowansalskie
Dzień wcześniej przygotowujemy schab. Umyty i osuszony układamy na desce, robimy w nim otwór i napychamy do otworu śliwki suszone wcześniej umoczone w soli i pieprzu.
Solimy i posypujemy przyprawami, po czym zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki.
W naczyniu żaroodpornym lub garnku rzymskim układamy połowę kapusty i pokrojonego w kostkę ananasa. Schab obsmażamy ze wszystkich stron na smalcu. przekładamy do naczynia i układamy pośrodku na kapuście. przykrywamy resztą kapusty, ananasem i posupujemy przyprawami. polewamy tłuszczem z patelni na której smażył się schab i sokiem z puszki po ananasach. Przykrywamy i pieczemy ok 1.5 godziny. Przed wyjęciem na 10 min zdejmujemy pokrywę.
Do obiadu pięknie i smacznie zaprezentują się ziemniaczki upieczone w mące.
Ziemniaki jednakowej wielkości (małe) myjemy, i obtaczamy w mące wymieszanej z solą. Pieczemy ułożone na blaszce ok godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.