Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

13 sierpnia 2011

Papryka faszerowana pieczona




na 4 osoby
2 duże czerwone papryki
2 szkl ugotowanego ryżu
200 g mięsa mielonego
1 cebula
3 ząbki czosnku
szczypta oregano
szczypta bazylii
szczypta majeranku
szczypta kurkumy
olej do smażenia
1 jajko
sól
pieprz
400 ml śmietany 18%
100 g sera żółtego


Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać posiekaną cebulę i czosnek, włożyć mięso mielone i rozdrobnić je mieszając. Dodać przyprawy do smaku; oregano, bazylię, majeranek, sól i pieprz. Wysmażyć ok 15 min. Wystudzić mięso po czym wymieszać z jajkiem i ryżem i szczyptą kurkumy.
Papryki przekroić na połówki, wyjąć gniazda nasienne i napełnić dokładnie nadzieniem. Naczynie żaroodporne natłuścić i ułożyć papryki. lekko skropić oliwą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na ok 200 st i piec ok 20 min. W tym czasie zetrzeć na tarce ser i pozostawić sobie ok 2 łyżki. Resztę wymieszać ze śmietaną , dodać sól, pieprz i szczyptę oregano. Polać zapieczone papryki, posypać pozostałym serem i piec jeszcze ok 30 min.


1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...