Pawi ogon



1 Cienki biszkopt

Ciasto kruche:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1/2 szklanki śmietany kwaśnej
1 jajko
1 żółtko
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

mały słoik powideł śliwkowych
15 dag mielonych orzechów

Masa budyniowa:
1/2 litry mleka
1 szklanka cukru kryształu
1 cukier waniliowy
3 jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
kostka masła
2 galaretki zielone

Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować na wielkość blaszki. Z jednej upiec cienki placek.Pozostałe 3 rozwałkowane ciasta smarujemy powidłem,posypujemy orzechami i zwinąć 3 roladki.( powidła można wymieszać z z orzechami i dodać łyzkę mąki) Zawinąć w papier do pieczenia,ułożyć w blaszce obok siebie i upiec. Następnie upiec cienki biszkopt.
masa; Z podanych składników ugotować budyń. Gdy ostygnie utrzeć go z masłem. rozpuściś galaretki . Na kruchy placek wyłozyć połowę masy. Na masie ułożyć obok siebie 3 rolady. Między rolady wlać tężejącą galaretkę. Na to wyłożyc drugą połowę masy. Na wierzch położyć biszkopt. Można polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Proporcje na dużą blachę.

Komentarze

  1. O, lubię to ciacho :)
    Raz go moja Mama robiła i się wkurzała bo trochę z nim pracy jest ;)
    Ale smaczne, to trzeba przyznać. No i efektownie wygląda :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Suuuper smak i wygląd! No jest troche zabawy...ale ten finał;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. pieknie wygląda!
    chociaż nie powiem, ciasto bardzo wymagające i pracochłonne, prawda? jednakże efekt.. powalający!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś. Pracy i zachodu z nim mnóstwo. Smaczny i na pewno efektowny jest, ale wole coś mniej czasochłonnego ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.