małe papryczki ok 6 szt
500 g mięsa mielonego
puszka fasoli czerwonej
2 szczypty chili suszonej
szczypta majeranku
pół łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
pół cebuli
2 ząbki czosnku
2 jajka
natka pietruszki
1 łyżka oleju
na sos
2 pomidory
pół cebuli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki nadzienia od papryki
pół szkl bulionu
Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć cebulę i czosnek, dodać mięso i rozdrobnić je w trakcie smażenia. Dodać przyprawy i chwilę podsmażyć pod koniec dodać osączoną fasolę. Wystudzić, dodać jajka i natkę pietruszki, wymieszać.
Papryczkom odciąć czapeczki z korzonkiem , usunąć gniazda nasienne i oczyścić środki.
Nadzieniem nadziać wnętrze papryczek, i przykryć czapeczką z korzonkiem.
W garnku rozgotować pokrojone pomidory, dodać cebulę i przyprawić solą i pieprzem do smaku, Dodać pól szkl bulionu.
Wstawić papryczki i pod przykryciem dusić ok 35 min. Papryczki wyjąć, dodać resztki nadzienia od papryczek i zmiksować blenderem. Papryczki podać z ryżem, polać sosem.
bardzo fajny pomysł!
OdpowiedzUsuń