1 kg truskawek
500 g sera białego
3 szkl mleka
1 serki homogenizowane czekoladowe
cukier
żelatyna
1 galaretka, cytrynowa lub pomarańczowa
Do kubka do cocktaili włożyć ser, wlać 1,5 szkl mleka , pół szkl mleka doprowadzić do wrzenia i rozpuścić w nim 7 łyżeczek żelatyny. Do sera dodać 4 łyżki cukru i garść truskawek zmiksować wszystko dokładnie , na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i wylać do tortownicy.
Wstawić do lodówki na 15 min , kiedy sernik juz zaczyna tężeć, ułożyć na nim krojone na połówki tryskawki i wstawić ponownie na pół godziny. Po tym czasie przygotowujemy warstwę czekoladową.
W pół szkl mleka rozpuścić 4 łyżeczki żelatyny, serki zmiksować z 1 łyżką cukru i pół szkl mleka, dodać rozpuszczoną żelatynę i wylać warstwę czekoladową. Kiedy zastygnie ułożyć truskawki przekrojone na pół i zalać rozpuszczoną galaretką.
500 g sera białego
3 szkl mleka
1 serki homogenizowane czekoladowe
cukier
żelatyna
1 galaretka, cytrynowa lub pomarańczowa
Do kubka do cocktaili włożyć ser, wlać 1,5 szkl mleka , pół szkl mleka doprowadzić do wrzenia i rozpuścić w nim 7 łyżeczek żelatyny. Do sera dodać 4 łyżki cukru i garść truskawek zmiksować wszystko dokładnie , na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i wylać do tortownicy.
Wstawić do lodówki na 15 min , kiedy sernik juz zaczyna tężeć, ułożyć na nim krojone na połówki tryskawki i wstawić ponownie na pół godziny. Po tym czasie przygotowujemy warstwę czekoladową.
W pół szkl mleka rozpuścić 4 łyżeczki żelatyny, serki zmiksować z 1 łyżką cukru i pół szkl mleka, dodać rozpuszczoną żelatynę i wylać warstwę czekoladową. Kiedy zastygnie ułożyć truskawki przekrojone na pół i zalać rozpuszczoną galaretką.
Sernik na zimno to coś, za czym nie przepadam, zdecydowanie wolę klasykę, z piekarnika! Twój jednak wygląda uroczo!
OdpowiedzUsuńhttp://dariawkuchni.blogspot.com/