Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

7 czerwca 2013

Serniczek truskawkowo czekoladowy

1 kg truskawek
500 g sera białego
3 szkl mleka
1 serki homogenizowane czekoladowe
cukier
żelatyna
1 galaretka, cytrynowa lub pomarańczowa

Do kubka do cocktaili włożyć ser, wlać 1,5 szkl mleka , pół szkl mleka doprowadzić do wrzenia i rozpuścić w nim 7 łyżeczek żelatyny. Do sera dodać 4 łyżki cukru  i garść truskawek zmiksować wszystko dokładnie , na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i wylać do tortownicy.
Wstawić do lodówki na 15 min , kiedy sernik juz zaczyna tężeć, ułożyć na nim krojone na połówki tryskawki i wstawić ponownie na pół godziny. Po tym czasie przygotowujemy warstwę czekoladową.
W pół szkl mleka rozpuścić 4 łyżeczki żelatyny, serki zmiksować z 1 łyżką cukru i pół szkl mleka, dodać rozpuszczoną żelatynę i wylać warstwę czekoladową.  Kiedy zastygnie ułożyć truskawki przekrojone na pół i zalać rozpuszczoną galaretką.

1 komentarz:

  1. Sernik na zimno to coś, za czym nie przepadam, zdecydowanie wolę klasykę, z piekarnika! Twój jednak wygląda uroczo!
    http://dariawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...