ryż ugotowany ok 200 g
sól
pieprz
słodka papryka 1 łyżeczka
szczypta startych suszonych grzybów
szczypta majeranku
1 jajko
2 ząbki czosnku
bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia
na sos
koncentrat pomidorowy
200 ml śmietany 18%
pół szkl bulionu
sól
pieprz
oregano
bazylia
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Mięso mielone wymieszać z ryżem, dodać przyprawy i jajko, czosnek rozgnieść w prasce lub drobniutko posiekać, wyrobić masę mięsno ryżową, formować spore owalne kule wielkości gołąbka, panierować w tartej bułce i obsmażyć z każdej strony na tłuszczu.
Przygotować sos; Koncentrat pomidorowy wymieszać z bulionem w rondelku, zagotować, śmietanę wymieszać z mączką kukurydzianą (używam jej jako zagęszczacz do sosów) wlać do rondelka ciągle mieszając, dodać przyprawy. Włożyć nagie gołąbki i gotować w sosie na małym ogniu ok 7-10 min
Podałam z ziemniakami i ogórkiem konserwowym.
bez kapusty ???
OdpowiedzUsuń