1 op spaghetti
400 g wieprzowiny z łopatki
1 por
1 bakłażan
1 pomidor
4 ząbki czosnku
pół papryczki chili
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego
sól
pieprz
szczypta bazylii
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka cukru
woda
tłuszcz do smażenia
świeży majeranek do posypania
Mięso pokroić w plasterki , ok 3x5 cm. Bakłażan pokroić na plastry i posolić, odstawić.
Por pokroić ukośnie.
Na dno garnka dać łyżkę tłuszczu, włożyć mięso i czosnek, smażyć od czasu do czasu mieszając aż do odparowania. Dodać por, drobniutko posiekaną chili, podlać pół szkl wody, dodać ocet balsamiczny i sos sojowy oraz przyprawy, i wypłukany i przekrojony na mniejsze kawałki bakłażan, dusić do miękkości, podlewać w razie wyparowania.
Na koniec dodać pokrojony pomidor i jeszcze chwilę poddusić.
Makaron ugotować al'dente, podawać z mięsem i wytworzonym sosem. Posypać listeczkami majeranku
Fajny przepis na makaron :)
OdpowiedzUsuń