na naleśniki
1 szkl mleka
1 szkl wody
1 szkl mąki gryczanej
1 szkl maki pszennej
1 jajko
sól
1/4 szkl oleju
nadzienie
600 g mrożonych grzybów (u mnie opieńki)
1 cebula
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
tłuszcz do smażenia
szczypta chili w płatkach
sól
pieprz
Grzybki uprzednio rozmrozić. Cebulę posiekać i przyrumienić na tłuszczu, dodać grzybki i przyprawy dusić aż do oparowania. Przestudzić. Dodać bułkę tartą i jajko, wymieszać.
naleśniki; Wybić jajko, roztrzepać dodać sól, mleko i stopniowo dodać obie mąki i olej, ciasto dobrze wymieszać rózgą i odstawić by odpoczęło. Smażyć naleśniki metodą tradycyjną.
Przykryć by odmiękły. Nadziać krokiety tradycyjnie lecz delikatnie bo naleśniki gryczane są delikatniejsze. Panierować w jajku i bułce, obsmażyć z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.