placki;
700 g ziemniaków
4-5 łyżek mąki ziemniaczanej
sól
1 cebula
pieprz ziołowy staropolski ok 1 łyżka
1 jajko
1 łyżeczka sody
mięso w sosie;
500 g wieprzowiny (łopatka, szynka) w jednym kawałku
pół kostki masła ok 85 g
1 łyżeczka sproszkowanych grzybów
1 łyżka pieprzu ziołowego staropolskiego
szczypta pieprzu czarnego
1 cebula
200 ml śmietany kremówki
Mięso umyć, zrolować i obwiązać sznureczkiem.
W rondelku rozpuścić masło, przysmażyć cebulę i włożyć mięso obsypane grubo pieprzem ziołowym staropolskim. Obsmażyć ze wszystkich stron podlać szklanką wody , dodać sproszkowane grzyby, sól i pieprz. Dusić ok 1,5 godziny na wolnym ogniu.
W tym czasie orać i zetrzeć na tarce ziemniaki i cebulę, dodać jajko, sól, pieprz i mąkę gryczaną i sodę. Wymieszać ciasto i wstawić do lodówki.
Mięso uduszone wyjąć, pokroić w plastry i odstawić pod przykryciem, sos zredukować, dodać śmietanę (można zagęścić mąką kukurydzianą lub żółtkiem.
Przed podaniem smażyć placki i podawać na gorąco z plastrami mięsa , polane sosem.
700 g ziemniaków
4-5 łyżek mąki ziemniaczanej
sól
1 cebula
pieprz ziołowy staropolski ok 1 łyżka
1 jajko
1 łyżeczka sody
mięso w sosie;
500 g wieprzowiny (łopatka, szynka) w jednym kawałku
pół kostki masła ok 85 g
1 łyżeczka sproszkowanych grzybów
1 łyżka pieprzu ziołowego staropolskiego
szczypta pieprzu czarnego
1 cebula
200 ml śmietany kremówki
Mięso umyć, zrolować i obwiązać sznureczkiem.
W rondelku rozpuścić masło, przysmażyć cebulę i włożyć mięso obsypane grubo pieprzem ziołowym staropolskim. Obsmażyć ze wszystkich stron podlać szklanką wody , dodać sproszkowane grzyby, sól i pieprz. Dusić ok 1,5 godziny na wolnym ogniu.
W tym czasie orać i zetrzeć na tarce ziemniaki i cebulę, dodać jajko, sól, pieprz i mąkę gryczaną i sodę. Wymieszać ciasto i wstawić do lodówki.
Mięso uduszone wyjąć, pokroić w plastry i odstawić pod przykryciem, sos zredukować, dodać śmietanę (można zagęścić mąką kukurydzianą lub żółtkiem.
Przed podaniem smażyć placki i podawać na gorąco z plastrami mięsa , polane sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.