200g owoców cyklantery (achocha, dziki ogórek)
200 g mięsa mielonego z udek kurczaka
1 małe jajko
sól
pieprz
pół małej cebuli
natka pietruszki
2 pomidory
1 papryka
kawałek cukinii ok 100 g
1 cebula
sól
pieprz
zioła i przyprawy (według upodobań)
ja daję hyzop, kurdybanek, majeranek, oregano.
Cyklanterę przecinamy wzdłuż i wyjmujemy gniazda nasienne.
Mięso mieszamy z posiekaną cebulką jajkiem i przyprawami oraz natką pietruszki. ok 1 łyżka.
Nadziewamy owoce cyklantery przy pomocy małej łyżeczki.
Do głębokiej patelni wlewamy trochę oleju i przysmażamy posiekaną cebulę, następnie dodaemy pokrojone drobno pomidory, paprykę i cukinię, dusimy pod przykryciem ok 15 min. w razie potrzeby podlewamy ok pół szkl wody.
Doprawiamy do smaku i układamy nadziane owoce cyklantery. Przykrywamy pokrywką i dusimy kolejne 15 min.
Podajemy z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.