SKŁADNIKI:
25g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
160 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
120 ml ciepłego mleka (nie gorącego!)
łyżka oliwy
łyżeczka soli
420g mąki
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem, następnie wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i za pomocą haków do ciasta (lub ręcznie) zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu ciasta podsypujemy je w misce mąką i pod ściereczką odstawiamy na około godzinę (aż podwoi objętość). Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje (mi wyszło 8 niewielkich placków, nic nie stoi na przeszkodzie by zrobić 6 większych) i układamy luźno na stolnicy. Przykryte ściereczką zostawiamy na jeszcze 10-15 minut, po czym każdą porcję wałkujemy na grubość około 1/2cm. Patelnię porządnie rozgrzewamy i pieczemy placki bez użycia dodatkowego tłuszczu po ok 2 minuty z każdej strony (zależy od rozgrzania patelni - placki mają "napuchnąć").
Uwielbiam je :)))
OdpowiedzUsuń