Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

22 lutego 2019

Greckie chlebki pita - gyropita, souvlaki pita


SKŁADNIKI:
25g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
160 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
120 ml ciepłego mleka (nie gorącego!)
łyżka oliwy
łyżeczka soli
420g mąki 

PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem, następnie wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i za pomocą haków do ciasta (lub ręcznie) zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu ciasta podsypujemy je w misce mąką i pod ściereczką odstawiamy na około godzinę (aż podwoi objętość).  Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje (mi wyszło 8 niewielkich placków, nic nie stoi na przeszkodzie by zrobić 6 większych) i układamy luźno na stolnicy. Przykryte ściereczką zostawiamy na jeszcze 10-15 minut, po czym każdą porcję wałkujemy na grubość około 1/2cm. Patelnię porządnie rozgrzewamy i pieczemy placki bez użycia dodatkowego tłuszczu po ok 2 minuty z każdej strony (zależy od rozgrzania patelni - placki mają "napuchnąć"). 


Gotowe chlebki pita podajemy w formie zawiniętej z ulubionymi dodatkami. U mnie jest to forma taka, jaką znam z wysp Greckich - z frytkami, grillowanym mięsem i warzywami. 




1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...