Moje blogi

Strony

13 lipca 2023

Pierożki na parze z mięsem drobiowym


 Ciasto pierogowe ok 300 g 


nadzienie z cukinią 

200 g mięsa mielonego z piersi kurczaka

200 g cukinii 

sól

pieprz

ząbek czosnku

szczypta bazylii

szczypta oregano

 

nadzienie z marchewką

200 g mięsa mielonego z piersi kurczaka

1 marchewka

pół małej cebuli

sól

pieprz

łyżka sosu sojowego 

papryka słodka 

szczypta chili 


Nadzienie z cukinią : Cukinię ścieramy na tarce o średnich oczkach , solimy i odstawiamy by puściła sok. Na sicie odcedzamy dokładnie. Mieszamy cukinię z mięsem i przyprawami.

Nadzienie z marchewką: Marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach, dodajemy mięso i drobno posiekaną cebulkę i przyprawy . Dobrze mieszamy.


Ciasto wałkujemy dość cienko , wykrawamy kółeczka szklanką i lepimy pierożki z dziurką na górze. 

Układamy na zwilżonym oliwą papierze w koszyku bambusowy.

Koszyk ustawiamy na garnku z wrzącą wodą i gotujemy pod przykryciem przez ok 20 min. 

Podajemy z sosami azjatyckimi. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.