1 - 1/4 szkl mąki pszennej
3/4 szkl mąki krupczatki
200 g margaryny palma
0,5 szkl cukru
szczypta proszku do pieczenia
4 żółtka
masa dyniowa
1,5 kg dyni hokkaido
300 g skórki pomarańczowej w syropie
4 białka
cukier waniliowy
pół szkl cukru
aromat waniliowy
sok z połowy cytryny
4 łyżki mąki kukurydzianej
Dynię kroimy w paski , spryskujemy oliwą i pieczemy ok 30 min do miękkości.
Studzimy. Po wystudzeniu mielimy przy pomocy maszynki do mięsa, dodajemy skórkę pomarańczową, mąkę, aromat i sok cytrynowy. Mieszamy.
Ciasto zagniatamy i rozkładamy w blaszce, podpiekamy ok 20 min.
W tym czasie ubijamy białka dodając w kilku porcjach cukier i kiedy masa juz przypomina bezę dodajemy masę dyniową i mąkę kukurydzianą dobrze mieszając przy pomocy miksera,
Masę wykładamy na podpieczone ciasto i pieczemy przez godzinę w temp 175 st
Ciasto studzimy w formie , po wystudzeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.