200 g masła
200 g cukru
cukier waniliowy
1 kg twarogu ( z wiaderka)
4 jajka
200 ml mleka
2 budynie waniliowe
sok z połowy cytryny
2 opakowania biszkoptów
kubek kawy czarnej
tabliczka czekolady
bita śmietana do dekoracji
Masło i cukier podgrzewamy do rozpuszczenia, dodajemy twaróg, jajka i podgrzewamy ciągle mieszając. Budyń mieszamy z mlekiem i dodajemy do masy razem z sokiem z cytryny. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy ok 3 min. Gorącą masą przekładamy ciasto.
Przygotowaną formę (tortownicę) wykładamy papierem i układamy biszkopty, skrapiamy obficie kawą . Przekładamy je masą serową warstwami (biszkopty za każdym razem skrapiamy kawą), na górze powinna być masa serowa. Ciepłe ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą i odkładamy do wystudzenia a potem schłodzenia w lodówce. Po schłoddzeniu dekorujemy bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.