2 duże jabłka
pół puszki maku
2 białka
6 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
kakao ok 3 łyżeczki
Jabłka obieramy i kroimy cienko na plasterki (można na szatkownicy)
Mak mieszamy z białkami łyżką, bez konieczności ubijania piany
Dużą blaszkę wykładamy papierem i rozkładamy równomiernie mak i następnie jabłka.
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier i żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Polewamy równomiernie mak pokryty jabłkami połową ciasta, do drugiej połowy dodajemy kakao i mieszamy. Polewamy w pasy i rozmazujemy je w różnych kierunkach.
Pieczemy w temp 160 st przez ok 30 min.
Po upieczeniu lekko posypujemy cukrem pudrem i wykładamy ciasto na deseczkę przykrytą ściereczką, zdejmujemy ostrożnie papier i natychmiast zwijamy ciasto w rulon.
Cukier puder można pominąć jeżeli ciasto będzie polane czekoladą czy inną polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.