Masa orzechowa na ule
400 g orzechów włoskich
200 g herbatników
1 cukier waniliowy
200 g cukru pudru
150 g masła
2 białka
2 łyżeczki kakao
Krem
3 żółtka
3 łyżki pudru
4 łyżki mleka
200g masła
2 łyżki wódki
syrop amaretto
Spody można zastąpić małymi okrągłymi biszkoptami lub upiec
małe kruche ciasteczka
1 szkl mąki
100g masła
50 g cukru
1 jajko
1 cukier waniliowy
dodatkowo
polewa czekoladowa
perełki
posypki
Na początku przygotowujemy ciasteczka na spody, zagniatamy ciast, wałkujemy i wykrawamy kieliszkiem kółeczka lub gwiazdki . pieczemy na złoty kolor.
masa na ule
Herbatniki i orzechy mielimy lub rozdrabniamy przy pomocy blendera
Do miski dajemy zmielone herbatniki, orzechy, cukier puder, cukier waniliowy, kakao,białka i rozpuszczone masło i zgniatamy masę tak by przypominała ciasto.
Krem
Do małego garnka dajemy mleko, cukier puder i żółtka i podgrzewamy na małym ogniu mieszając do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Masło ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy ostudzoną masę żółtkową, wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo wódkę i syrop amaretto miksując. I krem gotowy, Przekładamy go do rękawa cukierniczego.
Foremkę wypełniamy masą, dobrze uciskając i na koniec wygniatając dziurkę w dnie ciasteczka.
Do niej wciskamy trochę kremu i przykładamy ciasteczko lub biszkopta, delikatnie otwieramy foremkę i wyciągamy gotowego ulika.
Następnie czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy i polewamy polewą, posypujemy małymi perełkami.
Przechowujemy w lodówce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.